با پیشرفت روز افزون فناوری، تعداد کیس های کامپیوتر موجود در بازار در حال گسترش است.کیسها نه تنها بر زیبایی ورک استیشن شما تاثیر میگذارد بلکه در عملکرد رایانه هم نقش مهمی دارد. در این مطلب تلاش میکنیم با درک درست از انواع فرم فاکتور، بتوانید کیس کامپیوتر متناسب با نیاز خود را، خریداری کنید. ما همچنین انواع مختلف مادربردها و اینکه چگونه این امر می تواند در مورد کیس رایانه مورد نظر شما تأثیر بگذارد را توضیح خواهیم داد.
فرم فاکتور چیست
فرم فاکتور برای کامپیوترها، به اندازه، شکل و مشخصات فیزیکی سخت افزار یا اجزای سخت افزاری اشاره دارد. فرم فکتور برای توصیف هر جنبه فیزیکی از سیستم رایانه ای استفاده میشود. بارزترین مثال از آنها، تفاوت بین رایانه رومیزی و لپ تاپ است.
اگرچه در هر قسمت قطعات یکسانی وجود دارد، اما به شکل دیگری شکل میگیرد و متصل می شود. به عنوان مثال، صفحه کلید رایانه رومیزی نمی تواند در فضای صفحه کلید یک لپ تاپ جای گیرد.
به زبان ساده، فرم فاکتور، راهنمای تقریبی اندازه کیس است. ابعادی مشخص وجود ندارد اما هر نوع به طور معمول، در یک محدوده اندازه گیری قرار می گیرد و اندازه خاصی از مادربرد را در خود جای می دهد.
در واقع مجموعه ای از استانداردهای صنعتی برای مادربردها، تعیین ابعاد، منابع قدرت، قرار دادن سوراخها و پورتها و پارامترهای دیگر را شامل میشود. اگر در ساخت رایانه شخصی تازه وارد هستید، این احتمال وجود دارد که هنوز اهمیتی را که در انتخاب اندازه مناسب کیس ورک استیشن کامپیوتر وجود دارد را درک نکنید.
با استفاده از اندازه کیس می توانید تعیین کنید که چند فن خازنی را می توانید نصب کنید و آیا می توانید آن را خنک کنید یا خیر. اینها همه عواملی هستند که اگر در آینده قصد دارید رایانه شخصی خود را ایجاد کنید، حائز اهمیت است. اندازه کیس کامپیوتر همچنین در گسترش فضای هارد دیسک، پشتیبانی از درایو و زیبایی نیز تأثیر بسزایی دارد.
اندازه های مادربرد
مادربرد یکی از مهمترین قسمتهای رایانه شخصی است. یک مادربرد با کیفیت بالا، ثبات سیستمی مناسبی را فراهم می کند و هر یک از اجزای سازنده را بهم متصل می کند و به عناصری مانند پردازنده یا هارد دیسک، امکان تعامل می دهد.
انواع مختلفی از مادربردها در بازار موجود است. نوع مادربرد شما به نحوه استفاده از رایانه شما بستگی دارد، با این حال، لازم به یادآوری است که موردی که برای رایانه استفاده می شود باید با فرم فاکتور مادربرد مطابقت داشته باشد.
شکل مادربرد دارای ابعاد استانداردی است که در سه نوع و اندازه اصلی، از بزرگترین تا کوچکترین وجود دارد:
- ATX ها از بزرگترینها هستند و بیشترین تعداد اسلات و درگاه توسعه را ارائه می دهند، بنابراین برای ارتقا سیستم، ایده آل هستند. آنها فقط در کیسهای بزرگ جای میگیرند.
- Micro ATX از رایج ترین نوع اندازه مادربرد هستند و برای اکثر کاربران از جمله گیمرها ایده آل اند. این ها غالبا در کیسهای Full Tower و همچنین MID TOWER قرار داده میشوند
- Mini ATX ها، تعداد اسلات های کمتری نسبت به مادربردهای بزرگتر دارند، بنابراین افزودن کارت بیشتر در آنها دشوار است.
اکثر مادربردها دارای مکان استاندارد برای منبع تغذیه، قرار دادن سوراخ های نصب شده و تعداد و موقعیت درگاه ها و شکاف ها برای اتصال اجزا و لوازم جانبی هستند.

اندازه های کیس کامپیوتر
به منظور قرار دادن انواع مختلف مادربردها، انواع مختلفی از اندازههای کیس کامپیوتر وجود دارد. از رایانه tower گرفته تا دسکتاپهای مینیاتوری، مطمئن باشید که کامپیوتری پیدا خواهید کرد که با زیبایی و سبک کاری شما مطابقت داشته باشد.
در ادامه مزایا و معایب متداول ترین کیسهای کامپیوتر را، بررسی خواهیم کرد:
TOWER
کیس های full Tower بزرگترین کیسهای موجود هستند، با قد معمولاً 24 اینچ (60 سانتی متر) یا بیشتر. تعداد محل های درایو داخلی در این کیسها می تواند بین 6 تا 10 عدد باشد بنابراین فضای زیادی برای گسترش دارند. آنها می توانند تا 11 اسلات اتصال PCI (اجزای محیطی) داشته باشند. مادربردهای EATX با ابعاد 12 اینچ در 13 اینچ تا مادربردهای mini-ITX با ابعاد 17 سانتی متر در 17 سانتی متر در خود جای میدهند.
همچنین از چندین پردازنده گرافیکی در یک مادربرد پشتیبانی می کند. خرید Full Tower در صورتی که برای خنک کردن پردازنده ها و کارت های قدرتمند به فضای زیادی برای اجزای سازنده نیاز داشته باشید یا به جریان هوا زیادی نیاز داشته باشید توصیه میشود. اما یک ایراد بزرگ، Full Tower این است که فضای زیادی را اشغال می کند و پنهان کردن آن نیز دشوار است. اما اگر فضای خالی دارید و برای شما مهم نیست، Full Tower می تواند بهترین انتخاب برای رایانه شما باشد.
MID TOWER
اندازه بعدی کیس، MID TOWER است. کیس های Mid-tower پرکاربردترین کیسهای کامپیوتر هستند و به طور معمول حدود 18 تا 24 اینچ (45 سانتی متر تا 60 سانتی متر) هستند و معمولا حاوی 2 تا 4 جایگاه درایو داخلی برای اضافات هارد دیسک و تعداد مشابهی از جایگاه های خارجی (برای CD یا درایوهای DVD و موارد مشابه) هستند و تا 7 اسلات PCI دارند. این کیسها چون، تعادل بین قابلیت ارتقا و اندازه را ایجاد می کنند به شدت محبوب هستند.
کیسهای Full Tower حتی بدون نصب قطعات کامپیوتر نیز عظیم و سنگین هستند. اندازه آنها همچنین جای دادن در برخی از ورک استیشنها را دشوار می کند. اگر می خواهید یک کامپیوتر بازی معمولی و نه به عنوان یک بازی رقابتی بسازید، به احتمال زیاد Mid Tower گزینه مناسبی برای شماست. این نوع کیس شامل مواردی است که هم برای استاندارد mini ITX تولید شده اند و هم برای استاندارد micro ATX.
MINI TOWER
Mini Tower معمولا دارای 1 یا گاهی 2 جایگاه درایو داخلی هستند تا هارد دیسک های اضافی را به آن اضافه کنند.کیس های کوچک به طور معمول در ارتفاع 12 تا 18 (30 سانتی متر تا 45 سانتی متر) ایستاده اند و تا 3 اسلات PCI دارند. اندازه کوچک آن از نظر انعطاف پذیری قرارگیری، یک مزیت محسوب میشود زیرا نه خیلی بزرگ است و نه خیلی کوچک و در اکثر فضاها جای می گیرد.
همچنین در بین کیسهای Tower با وزن حداکثر 7 کیلوگرم سبک ترین است. این مدل، ارزانترین در میان کیسهای Tower است و می تواند از مادربردهای micro-ATX پشتیبانی کند. کیسهای Mini Tower در ابتدایی ترین تنظیمات برای استفاده، به عنوان کامپیوتر های پشت دفتری یا برای رایانه های خانگی معمولی رایج هستند که هم با بودجه کم و هم برای بازی های ویدیویی معمولی مناسبند.
SFF
کیس های SFF کمی کوچکتر از کیس های دسک تاپ هستند اما همان هدف صرفه جویی در فضا را دارند. ضخامت آنها یکسان است اما اندازه آنها تقریبا سه چهارم است. اکثر کیسهای SSF با یک دسته کششی در کنار یا قسمت بالا به داخل دسترسی دارند (بسته به نحوه قرارگیری آن) Sff ها معمولا تا 2 اسلات PCI دارند.SFF یک مزیت بزرگ نسبت به لپ تاپ دارد، قدرت آن ها با هزینه کم تری، بیش تر است.
بسیاری از آنها با ارائه گزینه های خنک کننده متفاوت از فن های استاندارد موجود در انواع دیگر کیس رایانه، با مادربردها ارائه می شوند. زیرا فیلم و صدا در این مادربردها داخلی است که منجر به تولید گرما در مقدار بسیار کمی می شود. در نتیجه، نیازی به خنک کننده قدرتمند ندارید. اما، این کیسهای کامپیوتر فقط می توانند مادربردهای mini-ITX را در خود جای دهند. مادربردهای Mini-ITX دارای ابعاد 6.7 اینچ در 6.7 اینچ بوده و تنها دارای 2 اسلات PCI است.
USFF
USFF کیسهای سفارشی هستند که برای به حداقل رساندن حجم فضایی رایانه رومیزی طراحی شده اند. اکثر رایانه های USFF از مادربردهای کاملا یکپارچه ای استفاده می کنند که حاوی وسایل جانبی زیادی است و از این رو نیاز به کارت های توسعه کاهش می یابد، بنابراین به روزرسانی آنها بسیار دشوار است. این فرم فاکتورهای کوچکتر، جریان هوای محدودتری دارند، بنابراین می توانند کاملا گرم شوند.
Micro Pc
میکرو کامپیوترها کوچکترین رایانه های موجود هستند. این رایانه های شخصی عمدتا برای اتصال به پشت مانیتورها برای صرفه جویی در بیشتر فضای میز استفاده می شوند. این رایانه ها مانند کامپیوترهای شخصی از هارد دیسک و حافظه به اندازه لپ تاپ استفاده می کنند. همچنین اکثر آنها می توانند کارت Wi-Fi نصب کنند. سایر به روزرسانی ها، مانند کارت های توسعه بسیار محدود بوده و فضای لازم برای درایو نوری را ندارند.
Dell Precion T3620 Tower کیس ورک استیشن
کیس ورک استیشن DELL T5810 Tower
نتیجه گیری
فرم فکتور کیسهای کامپیوتر تأثیر مستقیمی بر اندازه و نوع مادربرد قابل نصب دارد. در نتیجه انواع مختلفی از کیس های رایانه از درجات مختلفی از مولفه های اضافه شده پشتیبانی می کنند. می توان از این مطلب نتیجه گرفت شما می توانید کیس کامپیوتری که متناسب با نیاز و بودجه شما باشد را خریداری کنید.
قبل از خرید کیس، باید اندازه را با توجه به فضای موجود در محل کار یا خانه و اجزای داخلی که می خواهید داخل کیس نصب کنید، در نظر بگیرید. به طور کلی Mid Tower و Mini Towre ها برای افرادی که که قابلیت حمل آسان کامپیوتر را ترجیح میدهد میتواند انتخاب خوبی باشد. اگر مطمئن نیستید که کدام اندازه کامپیوتر یا مادربرد مناسب برای استفاده شما است، همین حالا با تیم متخصص ایران رندر در تماس باشید!